Acte de Violència

ÉS MOLT SENZILL: QUEDEU-VOS TOTS A CASA

Aquesta és la consigna espontània que s'escampa per la ciutat que l'escriptor Manuel de Pedrolo imagina a la novel·la Acte de violència. 

PreviewÉs així que avui torno a parlar d'un llibre, aquesta vegada per promoure la lectura d'un escriptor valuós i prolífic, tant llegit durant dècades, com silenciat per bona part de la crítica, els mitjans de comunicació i les institucions públiques, a causa del seu pensament incòmode amb el poder.

Acte de violència és la recreació dinàmica d'una ciutat que viu uns dies sense precedents: després de quinze anys d'un govern de caire dictatorial, una estranya solidaritat va guanyant els ànims dels seus habitants, els quals sense haver-se posat d'acord, obeint una consigna anònima i senzilla (la que serveix de títol a aquest article), instauren una situació nova que els permetrà de conquerir la llibertat sense vessaments de sang.

[@more@]

Cada capítol és un fresc dels àmbits concrets en els quals es mou una gamma molt completa de personatges que actua dins la quotidianitat trasbalsada del moment i dóna fe d'allò que està succeint a tota la ciutat. Aquest fet és la base d'una gran riquesa narrativa.

 

En la contraportada de la meva edició es menciona una frase del propi Pedrolo referint-se a ell mateix: "En el fons, jo sóc un aspirant a utopies" Doncs, justament, en aquesta obra, quan la utopia és a punt de complir-se, un home es veurà obligat a enfrontar-se a una amenaça gravíssima i a l'us de mètodes ben allunyats del caire pacífic de la revolució.

 

Respecte la consigna revolucionària, sembla estrany però ben mirat el que avui sembla que de vegades faci massa sovint la gent, és a dir, no sortir al carrer a participar socialment per escarxofar-se al sofà de casa mirant la tele, fet d'una manera conscient que impliqués que durant uns dies la gent no anés a treballar ni a consumir res (i passés amb el que hagués acumulat una setmana abans) en senyal de protesta per una disconformitat potent, fóra una cosa que generaria una situació ben sorprenent per a tot el sistema de poder. La novel·la ho planteja molt bé, si es valora, òbviament, la dificultat de ser un cas real: el seu sentit utòpic.

 De fet, aquesta és una obra escrita l'any 1961 i pel context del moment representava un atreviment enorme. Fou premi Prudenci Bertrana en la seva primera edició.

Quant a 7dllibertat

Les Joventuts d\'Esquerra Republicana de Catalunya formem part del jovent independentista del nostre districte i tenim com a objectiu aconseguir uns Països Catalans independents, reunificats i socialment justos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: Acte de Violència

  1. De fet, aquesta és una obra escrita l’any 1961 i pel context del moment representava un atreviment enorme. Fou premi Prudenci Bertrana en la seva primera edició.

  2. 私は党のプレミア雑誌赤ん坊シャワーのインストールに関する問題のためカラードレス通販人の入学のとても楽しいモデリングモジュールを持っています。それは私の好きなもののいくつかを組み合わせて、今の色は黄色、ギリシャ、メインのカラードレス格安モードでは、美しいピンクのチューリップや近代的なブライダルドレスデザートテーブル、私は時間をあなたと話して過ごすことができます!

  3. Der am meisten allgemeine Vans Schuhe Gebrauch von Kombis im Vereinigten K?nigreich ist für das Gesch?ft. Manchmal gekennzeichnet als Nutzfahrzeug-Versicherung ist vans schuhe günstigdiese Form der Kombi-Versicherung wahrscheinlich am wichtigsten in Ordnung zu bringen, wie es das erfolgreiche vans schuhe shopLaufen Ihrer Gesellschaft betreffen k?nnen. Ein Gesch?ft wird ihre Fahrzeuge (Kleinbusse und Taxis) verwenden, um Leute zu transportieren.

Els comentaris estan tancats.

Acte de Violència

ÉS MOLT SENZILL: QUEDEU-VOS TOTS A CASA

Aquesta és la consigna espontània que s'escampa per la ciutat que l'escriptor Manuel de Pedrolo imagina a la novel·la Acte de violència.

 

PreviewÉs així que avui torno a parlar d'un llibre, aquesta vegada per promoure la lectura d'un escriptor valuós i prolífic, tant llegit durant dècades, com silenciat per bona part de la crítica, els mitjans de comunicació i les institucions públiques, a causa del seu pensament incòmode amb el poder.

Acte de violència és la recreació dinàmica d'una ciutat que viu uns dies sense precedents: després de quinze anys d'un govern de caire dictatorial, una estranya solidaritat va guanyant els ànims dels seus habitants, els quals sense haver-se posat d'acord, obeint una consigna anònima i senzilla (la que serveix de títol a aquest article), instauren una situació nova que els permetrà de conquerir la llibertat sense vessaments de sang.

[@more@]

Cada capítol és un fresc dels àmbits concrets en els quals es mou una gamma molt completa de personatges que actua dins la quotidianitat trasbalsada del moment i dóna fe d'allò que està succeint a tota la ciutat. Aquest fet és la base d'una gran riquesa narrativa.

 

En la contraportada de la meva edició es menciona una frase del propi Pedrolo referint-se a ell mateix: "En el fons, jo sóc un aspirant a utopies" Doncs, justament, en aquesta obra, quan la utopia és a punt de complir-se, un home es veurà obligat a enfrontar-se a una amenaça gravíssima i a l'us de mètodes ben allunyats del caire pacífic de la revolució.

 

Respecte la consigna revolucionària, sembla estrany però ben mirat el que avui sembla que de vegades faci massa sovint la gent, és a dir, no sortir al carrer a participar socialment per escarxofar-se al sofà de casa mirant la tele, fet d'una manera conscient que impliqués que durant uns dies la gent no anés a treballar ni a consumir res (i passés amb el que hagués acumulat una setmana abans) en senyal de protesta per una disconformitat potent, fóra una cosa que generaria una situació ben sorprenent per a tot el sistema de poder. La novel·la ho planteja molt bé, si es valora, òbviament, la dificultat de ser un cas real: el seu sentit utòpic.

 

De fet, aquesta és una obra escrita l'any 1961 i pel context del moment representava un atreviment enorme. Fou premi Prudenci Bertrana en la seva primera edició. Però vull parlar també breument de l'autor.

Quant a 7dllibertat

Les Joventuts d\'Esquerra Republicana de Catalunya formem part del jovent independentista del nostre districte i tenim com a objectiu aconseguir uns Països Catalans independents, reunificats i socialment justos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.